zawadzki7
Rycerz
|
 |  |
« : 22 lutego 2007, 10:59:09 » |
|
Skrętu kiszek dostaję gdy czytam o mordach rytualnych w dyskusji pl.sci.historia oraz uwagi o nienawiści Polaków do Żydów. Wyrwane z kontekstu strzępy meldunków czy akt mają dowodzić że wraz ,,z mlekiem matki’’ tę wrogość przekazujemy z pokolenia na pokolenie. Pragnę przybliżyć prawdziwy obraz stosunków Polsko Żydowskich przed rokiem 1939 tj. przed II wojną światową.
Problem istniał ale nie na podłożu miłości czy nienawiści ale na statystyce mniejszości. Była to mniejszość narodowa bardzo liczna, przekraczająca 10%. Ponad 3 miliony Żydów w nacji liczącej 32 miliony, w dodatku o dużym kapitale, umiejętności handlowej, inteligencji i pracowitości. W tym samym czasie mentalność Polaków po odzyskaniu Niepodległości w 1918 roku tkwiła jeszcze w epoce szlachetczyzny, wolności osobistej, wstrętu do handlu i…(Panie Boże wybacz bom sam pełen grzechu)… lenistwa. W stosunku do Żydów nakładała się także latami potwierdzana sympatia za walkę w okresie rozbiorów. (Berek Joselewicz i inni.).
Powszechne było powiedzenie że każdy Polak ma swojego Żyda. Nawet moja mama, wbrew rodzinnej negacji, przyjaźniła się z biednym żydowskim domokrążcą którego raz w miesiącu przyjmowała częstując kawą i kupując jakiś nikomu niepotrzebny przedmiot. Żyd ten w 1940 roku przyniósł na przechowanie starą na bawolej skórze pisaną Torę. Spoiwem koegzystencji tych dwóch narodów były szmoncesy masowo produkowane przez znanych literatów Tuwima, Hemara, Słonimskiego. Wszystkie kabarety wywoływały salwy śmiechu żydowskimi dowcipami które szybko wędrowały do ziemiańskich dworków i wiejskich jarmarków, radio też podchwyciło tę modę wprowadzając do Wesołej Lwowskiej Fali znakomitych panów Aprikozenkranca i Untenbauna, nazwiska mówią same za siebie. Fakt że humor stwarzał przyjazny nastrój może zadziwiać, ale prawda jest taka że rozładowywał napięcia.
W połowie lat trzydziestych w III Rzeszy nacjonalistyczna antyżydowska nagonka nasilała się ogarniając całą Europę zachodnią i przenikając do umysłów naszej młodzieży. Mnożyły się hasła i demonstracje, ekscesy się powtarzały, wybuchały bójki, gdzieniegdzie wyleciała szyba. Tylko że u nas w Polsce były one marginesem dyskusji jak rozwiązać problem mniejszości żydowskiej, były organizowane dla poklasku i propagandy nie wyrządzając nikomu krzywdy. Tęgie głowy polityków zastanawiały się czy są ekonomiczne możliwości rozwiązania tego problemu i prawdopodobnie dyskusje na ten temat toczyły by się dłużej gdyby nie liczne zwiastuny zbliżającej się wojny z Niemcami. Od połowy 1938 roku istniało już tylko współczucie dla prześladowanych w Niemczech Żydów i pobrzękiwanie szabelką z gwarancją defilady w Berlinie.
Prawdziwy stosunek Polaków do Żydów to kilkanaście tysięcy posadzonych w Jerozolimie drzewek dla uczczenia pamięci Tych co nie bacząc na groźbę śmierci ratowali Ich życie.
W krótkim dyskusyjnym artykule nie jestem w stanie rozwodzić się nad szczegółami dlatego chętnie odpiszę wszystkim zainteresowanym tym tematem.
Stefan Zawadzki
|
|
|
|
|
|
Stefan Zawadzki
|
|
|
kaj
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #1 : 22 lutego 2007, 11:05:10 » |
|
W połowie lat trzydziestych w III Rzeszy nacjonalistyczna antyżydowska nagonka nasilała się ogarniając całą Europę zachodnią i przenikając do umysłów naszej młodzieży. Mnożyły się hasła i demonstracje, ekscesy się powtarzały, wybuchały bójki, gdzieniegdzie wyleciała szyba. Tylko że u nas w Polsce były one marginesem dyskusji jak rozwiązać problem mniejszości żydowskiej, były organizowane dla poklasku i propagandy nie wyrządzając nikomu krzywdy. Niestety nieprawda. Były ofiary śmiertelne. Np. przy tumulcie w radomskiem.
|
|
|
|
|
|
Dla podkreślenia wagi moich słów, siłacz uderzy pięścią w stół.
|
|
|
mac ap
Moderator - Książęcy Inkwizytor
Honorowy Darczyńca - Dobrodziej Księstwa
|
 |  |
« Odpowiedz #2 : 22 lutego 2007, 21:46:21 » |
|
I oczywiście bronię tezy o polskim antysemityźmie "z mlekiem matki". Jak inaczej uzasadnić, że on ma się świetnie mimo prawie kompletnego braku Żydów w Polsce już od prawie czterdziestu lat?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaj
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #3 : 23 lutego 2007, 06:45:28 » |
|
Skoro można być antykomunistą bez komunistów, polować na czarownice bez czarownic, to i antysemitą bez Żydów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zawadzki7
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #4 : 23 lutego 2007, 07:49:31 » |
|
Niestety nieprawda. Były ofiary śmiertelne. Np. przy tumulcie w radomskiem.
przyznaję że mogły być nieszczęśliwe wypadki tylko że istniały dobrze zorganizowane i szybko działające sądy które karały przestępców. I oczywiście bronię tezy o polskim antysemityźmie "z mlekiem matki". Jak inaczej uzasadnić, że on ma się świetnie mimo prawie kompletnego braku Żydów w Polsce już od prawie czterdziestu lat?
Proste, ja w ''Aj waj szmoncesy'' wspominam okres do roku 1939. Dzisiejszy antysemityzm ''bez Żydów zamieszkałych w Polsce'' jest wynikiem Ich współpracy z Rosjanami i UB w mordowaniu AK i Polaków po roku 1945. Brak ciągłości w nieprawdziwej teorii o ''mleku matki'' jest też wynikiem pomocu jakiej udzielali Polacy Żydom podczas okupacji Niemieckiej. SZ.
|
|
|
|
|
|
Stefan Zawadzki
|
|
|
Lechu
Redaktor - Minister
Książęcy Drukarz
|
 |  |
« Odpowiedz #5 : 23 lutego 2007, 11:06:37 » |
|
to i antysemitą bez Żydów.
No jak to - przecież otacza nas żydowski spisek i każdy jest Żydem Link na swój sposób satyryczny, z którego wynika, że nawet Marek Edelman jest Żydem  Dzisiejszy antysemityzm ''bez Żydów zamieszkałych w Polsce'' jest wynikiem Ich współpracy z Rosjanami i UB w mordowaniu AK i Polaków po roku 1945. To nie takie proste, bo antysemityzm powojenny ma też korzenie w rozgrywkach partyjnych - "puławianie" w 1956 roku byli w dużej części pochodzenia żydowskiego (stąd "chamy (Natolin) i Żydy"), również za Gomułki moczarowcy eliminowali swoich przeciwników zarzucając im niewłaściwe pochodzenie, a i sam Wiesław nazwał Żydów "V kolumną". Do tego wiele pogromów powojennych też było inspirowanych w celu "mieszania" w społeczeństwie. A przed wojną też nie było tak różowo - koncepcja gett ławkowych, program ONR czy nawet niektóre hasła OZON-u...
|
|
|
|
|
|
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque "Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980 Ale ja tam się nie znam http://lechu.jogger.plhttp://tleszkowicz.wordpress.com
|
|
|
kaj
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #6 : 23 lutego 2007, 11:25:03 » |
|
Dzisiejszy antysemityzm ''bez Żydów zamieszkałych w Polsce'' jest wynikiem Ich współpracy z Rosjanami i UB w mordowaniu AK i Polaków po roku 1945.
Nie ma tak dobrze. A Polacy to nie współpracowali z Rosjanami i w UB. A Żydów to Rosjanie i UB nie prześladowało?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dagget
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #7 : 23 lutego 2007, 20:55:07 » |
|
Sowieci to się zgodzę ale UB? Przecież w bezpiece była nadreprezentacja osób pochodzenia żydowskiego. Lista jest bardzo długa. A te prowkacje jak w Kielcach to robiono jak zwykle - po to aby odwrócić uwagę od ważniejszych wydarzeń i w celu upowrzechnienia nieprawdziwego obrazu Polski. I wykorzystano do tego ciemny motłoch.
|
|
|
|
|
|
Głupi uczy się na własnych błędach, mądry - na błędach innych.
|
|
|
mac ap
|
 |  |
« Odpowiedz #8 : 23 lutego 2007, 23:07:08 » |
|
Sprawa pogromu w Kielcach nie jest ostatecznie wyjaśniona, tak jak udział w niej bezpieki. Ale co innego jest ważniejsze. Dlaczego ten ciemny motłoch dał się tak łatwo zmanipulować, jesli w ogóle była w tym wszystkim manipulacja? Załużmy, że była i stała za tym SB. Skąd u nich pomysł, że ludzie dadzą sie ponieść nienawiści wobec Źydów? Że to się uda? Że jedna, niewiarygodna i niesprawdzona plotka o rytualnym zabójstwie dziacka przekona ich i powiedzie do masowego mordu? Nie dlatego, że wszyscy zdawali sobie sprawę z potężnego, krwiożerczego antysemityzmu wśród zwykłych Polaków? Nikt nigdy nie próbował takich intryg przeciwko Słowakom, albo Białorusinom. Jak myślicie, dlaczego?  Proste, ja w ''Aj waj szmoncesy'' wspominam okres do roku 1939. Dzisiejszy antysemityzm ''bez Żydów zamieszkałych w Polsce'' jest wynikiem Ich współpracy z Rosjanami i UB w mordowaniu AK i Polaków po roku 1945. W taki razie prosze mi wskazać powody rzekomego zaistnienia potężnego antysemityzmu dopiero po 1945 roku. I proszę nie sięgać do etnicznego składu SB i wierchuszki PZPR. To nie wystarczy, zresztą komuniści też byli żydożercami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaj
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #9 : 24 lutego 2007, 07:01:15 » |
|
Sowieci to się zgodzę ale UB? Przecież w bezpiece była nadreprezentacja osób pochodzenia żydowskiego.
To mi jeszcze wykaz, że w MBP była wieksza reprezentacja osób pochodzenia żydowskiego niż w innych ministerstwach i że w więzieniach UB nie było Żydów. Jeśli tego nie udowodnisz, zarzut jest bezzasadny. Wręcz antysemityzm czysty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zawadzki7
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #10 : 24 lutego 2007, 08:55:30 » |
|
W taki razie prosze mi wskazać powody rzekomego zaistnienia potężnego antysemityzmu dopiero po 1945 roku. I proszę nie sięgać do etnicznego składu SB i wierchuszki PZPR. To nie wystarczy, zresztą komuniści też byli żydożercami.
Fakty historyczne należy rozpatrywać w oparciu o realia czasów w których się te fakty rozgrywały. Dam przykład z moich wspomnień, uczestnika z tamtych lat. Propaganda Armii Czerwonej zajmującej tereny II Rzeczpospolitej wyzwalała nienawiść polskich mniejszości narodowych: Żydów, Ukrainców, Litwinów i Białorusinów do Polski i Polaków. Mnie gdy uciekłem bolszewikom po internowaniu we Lwowie, przebrany z wojskowego munduru w cywilne ubranie, patrol młodzieży żydowskiej z czerwoną opaską na rękawie i kokardką na karabinie odebrał neseserek z zapasem jedzenia na drogę. Idąc przez Wołyń i Polesie byłem świadkiem palenia dworów i mordowania ''panów''. Wypadki powyższe miały też wpływ na ocenę po roku 1945 kiedy to nasiliły się wyroki na polskich patriotów ferowane w licznych wypadkach przez sędziów pochodzenia żydowskiego przy pomocy NKWD-istów przywiezionych ze Związku Radzieckiego o takim samym pochodzeniu. A na dodatek moja siostra aresztowana w 1946 Barbara Strasburger siedziała 6 tygodni w piwnicy Urzędu Bezpieczeństwa pilnowana przez Szaulisów żołnierzy Litewskich oraz Ukrainców. Nie można też zapomnieć że w tym czasie rozgrywała się wojna UB z PSL-em premiera Mikołajczyka i na społeczeństwo duży wpływ miała propaganda antykomunistyczna. Sprawa pogromu w Kielcach nie jest ostatecznie wyjaśniona, tak jak udział w niej bezpieki. Ale co innego jest ważniejsze. Dlaczego ten ciemny motłoch dał się tak łatwo zmanipulować, jesli w ogóle była w tym wszystkim manipulacja? Załużmy, że była i stała za tym SB. Skąd u nich pomysł, że ludzie dadzą sie ponieść nienawiści wobec Źydów? Że to się uda? Że jedna, niewiarygodna i niesprawdzona plotka o rytualnym zabójstwie dziacka przekona ich i powiedzie do masowego mordu? Nie dlatego, że wszyscy zdawali sobie sprawę z potężnego, krwiożerczego antysemityzmu wśród zwykłych Polaków?
Warto dodać że przed 1939 rokiem był analfabetyzm kikunastoprocentowy, a stopień inteligencji dużo niższy niż dzisiaj, do tego szum medialnoplotkarski odpowiednio ukierunkowany ułatwił manipulację. Stefan Zawadzki
|
|
|
|
|
|
Stefan Zawadzki
|
|
|
kaj
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #11 : 24 lutego 2007, 11:36:42 » |
|
Mnie gdy uciekłem bolszewikom po internowaniu we Lwowie, przebrany z wojskowego munduru w cywilne ubranie, patrol młodzieży żydowskiej z czerwoną opaską na rękawie i kokardką na karabinie odebrał neseserek z zapasem jedzenia na drogę. Sadząc po opaskach, to nie byli syjoniści, tylko komuniści. Wypadki powyższe miały też wpływ na ocenę po roku 1945 kiedy to nasiliły się wyroki na polskich patriotów ferowane w licznych wypadkach przez sędziów pochodzenia żydowskiego przy pomocy NKWD-istów przywiezionych ze Związku Radzieckiego o takim samym pochodzeniu. A na dodatek moja siostra aresztowana w 1946 Barbara Strasburger siedziała 6 tygodni w piwnicy Urzędu Bezpieczeństwa pilnowana przez Szaulisów żołnierzy Litewskich oraz Ukrainców.
Czy pochodzenie tych sędziów miało wpływ na wyroki przez nich ferowane/ nie sadzę. czy sedziowie aryjscy wydawali inne wyroki? Watpię. Czy nazwisko Strasburger jest polskie?  Warto dodać że przed 1939 rokiem był analfabetyzm kikunastoprocentowy, a stopień inteligencji dużo niższy niż dzisiaj, do tego szum medialnoplotkarski odpowiednio ukierunkowany ułatwił manipulację.
Czy tylko osoby z doktoratem powinny nie dać się nabrać na plotkę o porwaniu chrześcijańskiego dziecka na macę. Ludzie bez studiów moga wziąć udział w mordzie, bo ich dekalogu nie uczono?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zawadzki7
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #12 : 24 lutego 2007, 12:58:14 » |
|
Sadząc po opaskach, to nie byli syjoniści, tylko komuniści. Czy pochodzenie tych sędziów miało wpływ na wyroki przez nich ferowane/ nie sadzę. czy sedziowie aryjscy wydawali inne wyroki? Watpię. Czy nazwisko Strasburger jest polskie?  Czy tylko osoby z doktoratem powinny nie dać się nabrać na plotkę o porwaniu chrześcijańskiego dziecka na macę. Ludzie bez studiów moga wziąć udział w mordzie, bo ich dekalogu nie uczono? Trzeba odrobinę dobrej woli aby zrozumieć czasy odległe o kilkadziesiąt lat lub znać przysłowie iż łyżka dziegciu zepsuje beczkę miodu. Natomiast manipulacja jest stosowana do dnia dzisiejszego i ogarnia zarówno nieuków jak i facetów z dyplomami. Wystarczy oglądać dzienniki telewizyjne na różnych programach lub posłuchać niektórych audycji radiowych. Stefan Zawadzki
|
|
|
|
|
|
Stefan Zawadzki
|
|
|
dzik
Mistrz cechowy
|
 |  |
« Odpowiedz #13 : 24 lutego 2007, 16:36:35 » |
|
Warto dodać że przed 1939 rokiem był analfabetyzm kikunastoprocentowy, a stopień inteligencji dużo niższy niż dzisiaj, do tego szum medialnoplotkarski odpowiednio ukierunkowany ułatwił manipulację.
Taaa, zwłąszcza na tzw. Kresach ludność wiejska była starannie wykształcona w tamtejszych uniwersytetach
|
|
|
|
|
|
iedy rozdaję bienym chleb, mówią o mnie "święty", kiedy pytam, dlaczego biedni nie mają chleba, mówią o mnie "komunista" Oskar Arnulfo Romero, biskup San Salvador
|
|
|
Eire
Dwórka
Fiołkowa Oblubienica
|
 |  |
« Odpowiedz #14 : 24 lutego 2007, 20:13:26 » |
|
To była chyba ironia... ale faktem pozostaje, że moja prababcia po czterech klasach uchodziła w wiosce na kieleczczyźnie za osobę wykształconą.
|
|
|
|
|
|
Jesteśmy zbudowani z tych samych atomów co gwiazdy. Tylko od nas zależy czy będziemy świecić tak jak one /Grażyna Bąkiewicz/
|
|
|
mac ap
|
 |  |
« Odpowiedz #15 : 24 lutego 2007, 21:17:55 » |
|
Panie Zawadzki- napisał Pan mi w odpowiedzi (cytując me słowa) niemały post, ale w zasadzie nie widzę w nim odpowiedzi. Co ma wspólnego szukanie powodu dla rzekomego wielkiego spotęgowania się antysemityzmu w 1945 roku z tym, że pani Strasburger pilnowana była przez Ukraińców i Litwinów? Taki a nie inny poziom oświaty też nie ma nic do rzeczy w sprawie pogromu kieleckiego. Po pierwsze, obecnie analfabetyzm praktycznie nie istnieje, a jednak antysemityzm ma się świetnie. Po drugie, "ciemnota" tamtych ludzi mogła co najwyżej ułatwić manipulowanie nimi. A ja ponawiam moje pytanie: jeśli SB stała za tym pogromem i jeśli chciała zmanipulować tłum do masowego mordu, to dlaczego wybrała jako ofiarę akurat Żydów? Czy ktoś mysli, że wybrali by inną grupę niż tę, na którą najłatwiej było skierowac nienawiść tłuszczy- a najłatwiej, bo ta nienawiść była juz wtedy dobrze zasiedziana w psychice Polaków?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dagget
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #16 : 24 lutego 2007, 22:29:53 » |
|
Bo było najłatwiej. Co nie zmienia opinii o manipulacji. Wiecie mając władzę i środki można ludziom wcisnąć prawie wszystko. Ale jeśli ktoś pisze o dzisiejszym antysemityźmie w Polsce, to ja jestem zdania, że ma się on dobrze w środowiskach "niszowych". Zaś wśród wykształconych w zasadzie nie funkcjonuje. Oczywiście pisze tu o antysemityźmie rozumianym jako irracjonalna nienawiść o podłożu rasowo-narodowym skierowana przeciwko wszyskim Żydom. Dla mnie antysemityzmem na pewno nie jest krytyka polityki państwa Izrael czy działalności organizacji żydowskich bądź pojedyńczych osób, z którymi poglądmi się nie zgadzam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lechu
Redaktor - Minister
Książęcy Drukarz
|
 |  |
« Odpowiedz #17 : 25 lutego 2007, 11:26:21 » |
|
bądź pojedyńczych osób, z którymi poglądmi się nie zgadzam.
A wypominanie im pochodzenia "bo jest Żydem" kwalifikuje się? (pytam teoretycznie)
|
|
|
|
|
|
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque "Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980 Ale ja tam się nie znam http://lechu.jogger.plhttp://tleszkowicz.wordpress.com
|
|
|
mac ap
|
 |  |
« Odpowiedz #18 : 25 lutego 2007, 19:23:42 » |
|
Nie ma tak miło, Dagget. Antysemitów znajdziesz wszędzie, tak jak pedofilów. Im wyższy stopień wykształcenia, tym go mniej, ale nie zanika nawet wśród absolwentów wyższych uczelni. Poza tym, jak już Lechu zwrócił uwagę i czemu dał jeden z wielu możliwych przykładów, antysemityzm (jako "irracjonalna nienawiść o podłożu rasowo-narodowym skierowana przeciwko wszyskim Żydom") to nie tylko mordowanie Żydów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaj
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #19 : 26 lutego 2007, 19:07:27 » |
|
Dla mnie antysemityzmem na pewno nie jest krytyka polityki państwa Izrael czy działalności organizacji żydowskich bądź pojedyńczych osób, z którymi poglądmi się nie zgadzam.
Ale już jest antysemityzmem gołosłowne twierdzenie, że zydowskie MBP prześladowało tylko Polaków aryjskich i odrzucanie prostych faktów: w innych ministerstwach nie było mniej osób niearyjskich.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mac ap
|
 |  |
« Odpowiedz #20 : 26 lutego 2007, 21:53:35 » |
|
Już sam fakt, że zwracamy uwagę, ilu jest Aryjczyków, a ilu Żydów w różnych ministerstwach dowodzi, jak głęboko antysemityzmem przesiąkneliśmy. Nawet ci, którzy nim sie brzydzą i sprzeciwiają się mu codziennie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaj
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #21 : 27 lutego 2007, 06:55:13 » |
|
Badania statystyczne pod względem wieku, pochodzenia, religii, wagi i czego tam jeszcze, nie są niczym zdroznym. Co innego, jak osobnika interesuje wyłącznie niearyjskie pochodzenie - wtedy jest to anty- badź filosemityzm. W każdym razie odchył.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dagget
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #22 : 27 lutego 2007, 08:33:02 » |
|
A wypominanie im pochodzenia "bo jest Żydem" kwalifikuje się? (pytam teoretycznie) Kwalifikuje na antysemityzm - ocenia się nie pochodzenie ale treści wypowiedzi czy działania. do kaja - Nikt takich bżdur o MBP nie pisał. Pisano, że na wysokich stanowiskach znajdowały się osoby pochodzenia żydowskiego i odpowiadają za terror wobec podziemia niepodległościowego. Ja twierdzę, że kwestia prześladowań jest pierwszorzędna. Choś trzeba sobie zadać pytanie - dlaczego tak było? do mac upa - zwraca się dlatego uwagę, że system władzy od 44 r. został Polsce narzucony i nie mieliśmy tu nic do gadania. Czyli po prostu okupacja a te gadanie to identyfikacja okupanta i nie ma to nic wspólnego z antysemityzmem - nie byłoby dużo osób pochodzenia żydowskiego w MBP - nie byłoby podstaw do czepiania się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaj
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #23 : 27 lutego 2007, 11:07:10 » |
|
W MBP na stanowiskach nie było wiecej niearyjczyków niz w np. w Ministerstwie Kultury. Czego nie raczysz zauważyć.A dlaczego osoby pochodzenia żydowskiego zdołały wtedy zrobic kariery? Może dlatego, ze byli zdolniejsi od aryjczyków i w warunkach wielkiego przewrotu radzili sobie lepiej. Podobno to genialna rasa. czyz nie ta samo stało sie w Rosji po upadku Zwiazku Radzieckiego? Wśród najbogatszych ludzi Rosji obecnie są niemal sami Żydzi. W warunkach równego staru radzą sobie lepiej. Czy w MBP pracujący aryjczycy nie prześladowali podziemia niepodległosciowego? Czy owi Żydzi z MBP byli cięci wyłącznie na aryjczyków? Niewygodnych faktów po prostu nie chcesz dostrzec.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zawadzki7
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #24 : 27 lutego 2007, 16:49:46 » |
|
W MBP na stanowiskach nie było wiecej niearyjczyków niz w np. w Ministerstwie Kultury. Czego nie raczysz zauważyć...... .....Czy w MBP pracujący aryjczycy nie prześladowali podziemia niepodległosciowego? Czy owi Żydzi z MBP byli cięci wyłącznie na aryjczyków?
Zdaje się że dyskusja na Forum którą rozpocząłem o problemie stosunków polsko - żydowskich poszła w złym kierunku bo dzisiaj problem zniknął wraz z powstaniem państwa Izrael. Brak mniejszości żydowskiej powinien wyciszyć emocje, animozje oraz zadawnione niechęci. Wraz z upływem lat nawet nienawiść nabiera innego kolorytu. Tymczasem od czasu do czasu wyskakują budzące nerwowość plotki o nasilającej się wrogości Polaków do Żydów. Gdy nie wiadomo o co chodzi, to zapewne chodzi o pieniądze. Może rację mają ci którzy mówią iż Żydzi mają nadzieję wyegzekwować wielkie sumy za spadek po wymordowanych przez Niemców rodzicach i dziadkach. Stefan Zawadzki
|
|
|
|
|
|
Stefan Zawadzki
|
|
|
mac ap
|
 |  |
« Odpowiedz #25 : 27 lutego 2007, 23:02:12 » |
|
O ile mi wiadomo, tę sprawę załatwiono na szczeblu porozumień międzypaństwowych. A przede wszystkim, co to ma wspólnego z nami? A przede wszystkim w jeszcze większym stopniu, czy antysemityzm w Polsce istnieje dlatego, że niektórzy Żydzi zamierzają starać się o odszkodowania za nielegalnie odebrany im majątek podczas wojny i tuż po niej? To zanim było to wiadome, na przykłąd kilka lata temu, antysemityzm w Polsce była taki malutki? <w tym momencie pochylam się pod stołem, aby dłonią prawie dotknąć dywanu> Zaś co do tego przesiąknięcia antysemityzmem, to przytocze jedną anegdotę. Spotyka się dwóch dyrygentów. Rosjanin mówi z dumą: "U nas nie ma antysemitów. W mojej orkiestrze mam aż pięciu Żydów!". A Amerykanin odpowiada: "Ja nie mam pojęcia, ilu Żydów mam w orkiestrze i nie interesuje mnie to"...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czajna Seczen
|
 |  |
« Odpowiedz #26 : 28 lutego 2007, 01:22:52 » |
|
A co uważacie o poglądzie, iż Żydów dlatego było tak wiele wśród funkcjonariuszy władz komunistycznych, bo doświadczeni holocaustem i wyczuwając polski antysemityzm czuli się w powojennym społeczeństwie zagrożeni, a w strukturach państwa znajdowali schronienie?
|
|
|
|
|
|
Littera docet, littera nocet Nikt nie spodziewa się Książęcej Inkwizycji!
|
|
|
kaj
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #27 : 28 lutego 2007, 09:05:39 » |
|
Wyjaśnienie bez sensu. To niby aryjczycy nie chcieli robić kariery i tylko żydzi chcieli awansować do kręgów władzy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dagget
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #28 : 28 lutego 2007, 11:39:19 » |
|
Niestety zauważyłem u dyskutantów tendencje do zaciemniania istoty problemu. Jeśli ktoś pisze, że także nieŻydzi brali udział w aparacie terroru i niby ma usprawiedliwiać Żydów to jest to śmieszne. Czy się komuś podoba czy się komuś niepodoba - fakty są niepodważalne. Osoby pochodzenia żydowskiego (oprócz sowieckich specjalistów)zajmowały kluczowe stanowiska w aparacie władzy. I można wymieniać - Berman, Minc, kluczowe stanowiska w dwóch najbardziej zbrodniczych departamentach MBP - IV i X. Są tu setki nazwisk. Dziś jakaś część z nich siedzi na Zachodzie i w wypadkach, kiedy się ich chce pociągnąć do odpowiedzialności (ewentualnie rozliczyć ze zbrodni), trąbią o antysemityźmie. Jak to często bywa, specjalnie myli się przyczynę ze skutkiem po to, aby móc bezkarnie bełkotać i wciskać ludziom ciemnotę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaj
Rycerz
|
 |  |
« Odpowiedz #29 : 28 lutego 2007, 11:50:44 » |
|
Nie. to ty wciskasz ciemnotę, skoro z faktu, że osoby pochodzenia żydowskiego zajmowały wysokie stanowiska, wysuwasz dziwne wnioski. Że niby Żydzi, dlatego, że byli Żydami mordowali Polaków, dlatego, że byli Polakami? To bzdura, antysemicka bzdura. Natomiast i owszem, Aryjczycy mordowali Żydów, dlatego, że byli Żydami. A że oskarżeni bronia się w sposób, jaki uważają za skuteczny, to ich prawo. Jak na razie w prawie europejskim oskarżony nie ma obowiązku przyznawać się do winy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|