07 stycznia 2009, 20:47:47 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
Czy dotarł od Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się, podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Zalogowanie się oznacza akceptację Regulaminu i Polityki prywatności.
Aktualności:
Konkursowy styczeń z „Histmagiem” i Belloną S.A.

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy korzystasz z internetowych serwisów informacyjnych?  (Przeczytany 2082 razy)
0 Użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Athanasius
Hrabia
*

Nowa wiadomość
« : 03 lutego 2007, 14:22:46 »

Szybki przepływ informacji, budowa "społeczeństwa informacyjnego" wymaga korzystania z coraz bardziej rozbudowanych "kanałów dystrybucji informacji".
Prasa, radio, telewizja są takimi "tradycyjnymi kanałami dystrybucji informacji". Coraz częściej jednak szukamy informacji, czy też otrzymujemy je za pośrednictwem internetu.
Chciałbym zatem zapytać WAS, z jakiego źródła informacji najczęściej korzystacie?

Moim stałym źródłem jest: dziennik.pap.pl , bbc.co.uk, kai.pl, RSS Rzeczpospolitej,  wiadomosci24.pl

Z jakich źródeł informacji korzystacie?

dla wszystkich starczy miejsca pod wielkim dachem nieba" (E.S)
Sinesladael
Honorowy Darczyńca - Dobrodziej Księstwa
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #1 : 03 lutego 2007, 14:59:51 »

Google news, BBC Sport Football, a jak już zapałam ochotą dowiedzenia się co się dzieje w kraju, to gazetadotpl i Onet. Telewizja wtedy, gdy jest coś live.

the past is useless
that explains why it is past
Pietrzyk
Uczeń cechowy
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #2 : 04 lutego 2007, 23:35:30 »

Oczywiście Google i Wikipedia. Czasami Onet, aby zlookać co się dzieje do okoła.

"Najważniejsze to dobrze wykonywać swój zawód."
A. Camus "Dżuma"
Czajna Seczen
Redaktor - Minister
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #3 : 05 lutego 2007, 00:09:19 »

Korzystam niemal wyłącznie z serwisów internetowych, jako że w Poznaniu, gdzie studiuję, nie mam w domu telewizora, a na codzienne kupowanie gazet mnie nie stać. Każdego dnia odwiedzam tylko serwisy informacyjne Wirtualnej Polski (ten portal odpowiada mi najbardziej), co uzupełniam wieloma innymi, odwiedzanymi trochę chaotycznie (jednego dnia gazeta.pl, innym razem naukawpolsce.pap.pl, BBC czy wirtualnemedia.pl), oraz licznymi blogami tematycznymi (nieraz znajduję tam doniesienia, do których prawdopodobnie w inny sposób bym nie dotarł).

Littera docet, littera nocet

Nikt nie spodziewa się Książęcej Inkwizycji!
cowsleep
Dagget
Rycerz
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #4 : 05 lutego 2007, 08:53:36 »

A ja korzystam z serwisów informacyjnych onetu, wp, interii (niestety mają dość podobne poglądy i piszą zazwyczaj to samo) a uzupełniam to gazetami najlepiej kontrowersyjnymi.

Głupi uczy się na własnych błędach,
mądry - na błędach innych.
Athanasius
Hrabia
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #5 : 05 lutego 2007, 10:06:38 »

Alternatywą dla "popularnych newsów" w sieci ma być wiadomosci24.pl. Autorzy tej strony (portalu) chcą pozyskać autorów z terenu i zdemonopolizować PAP, który sprzedaje newsy do największych polskich portali w sieci. Dlatego, moim zdaniem, warto zaglądać na tę stronę.

Pietrzyk
Uczeń cechowy
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #6 : 05 lutego 2007, 23:51:54 »

Wydaje mi się że forum Histmag także można zaliczyć do serwisu informacyjnego  icon_wink

"Najważniejsze to dobrze wykonywać swój zawód."
A. Camus "Dżuma"
Athanasius
Hrabia
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #7 : 06 lutego 2007, 11:35:50 »

Fora internetowe, chociaż niosą "lawinę wiadomości" spełniają inną rolę. Pozostańmy w tym wątku wokół serwisów informacyjnych. icon_smile

Nefilim
Wicehrabia
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #8 : 06 lutego 2007, 19:44:23 »

Wydaje mi się że forum Histmag także można zaliczyć do serwisu informacyjnego  icon_wink
Zapewne. Serwis ten informuje np. o tym, co ostatnio czytał X lub co myśli o zagadnieniu Y niejaki Mr Z ;-)

Korzystam z mnóstwa serwisów, na ile czas pozwala. Niektóre odwiedzam codziennie, inne co dni kilka. Wszystko zależy od wolnego czasu. Prasę (kilka tytułów) czytam codziennie w formie papierowej, śledzę też regularnie TVN24, więc w necie szukam informacji w innych regionach - historii, grach, muzyce, książkach itp.

noblesse oblige
Sinesladael
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #9 : 06 lutego 2007, 20:10:47 »

Wypadałoby chyba dodać jako internetowe źródło informacji blog pewnego polityka Samoobrony, który z reguły wie kilka dni wcześniej co się stanie. Z drugiej strony jak to internet wkracza w politykę, jak łatwo polityk może utrzymywać kontakt ze swoimi wyborcami.

the past is useless
that explains why it is past
magdar
Oberżystka
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #10 : 07 lutego 2007, 09:00:14 »

Ja korzystam głównie z wp.pl, gazeta.pl, wprost, polityka,salon24.
 Często zaglądam też do blogów polityków lub felietonistów (nie tylko o tematyce politycznej)

No i oczywiście owczarekpodhalański.blox. icon_lol
Czajna Seczen
Redaktor - Minister
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #11 : 07 lutego 2007, 09:57:22 »

A nie http://owczarek.blog.polityka.pl/?

cowsleep
Kaśka
Włościanka
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #12 : 07 lutego 2007, 10:24:07 »

gdyby nie internetowe serwisy informacyjne chyba nigdy nie byłabym przygotowana na WOS icon_smile korzystam z wszelakich możliwych zaczynająć od onetu, interi, wp, po BBC i jeszcze szereg innych

"skrywam się w ciemności, a śmierć, ona pławi się ze mną w mym sercu"
magdar
Oberżystka
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #13 : 07 lutego 2007, 14:17:39 »

A nie http://owczarek.blog.polityka.pl/?

Może być tak. Mnie wyszukiwarka znajduje z powodzeniem to co wcześniej napisałam...Oczywiście: owczarekpodhalański.blog icon_wink
 Czuje, że nastały dla mnie cięzkie czasy... icon_cry
Czajna Seczen
Redaktor - Minister
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #14 : 07 lutego 2007, 17:15:11 »

Czuje, że nastały dla mnie cięzkie czasy... icon_cry

Akurat ta uwaga nie była napomnieniem, a tylko doprecyzowaniem. icon_wink

cowsleep
Turaglar
Baronet
*

operator łoma

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #15 : 11 lutego 2007, 23:06:35 »

serwisy?
regularnie przeglądam onet.pl ; czytam kiosk i nagłówki z wiadomości (czasem trafi się jakaś sensowna)
często wpadam na bbc.com headline'y pooglądać (no tu jeszcze często trzeba do wewnątrz zajrzeć, bo często są dosyć zagadkowe/enigmatyczne)

no i jeszcze czasem coś ciekawego na joemonster.org wynajdą...

a "zwyczajne" wiadomości i tak można sobie przyswoić w 5 minut z radia icon_wink

Bo chociaż nie ma/tam brzegu mojego,
śniegów i nieba, nieba zielonego,
noc mnie nie nuży, dzień się nie dłuży,
być wciąż w podróży, w drodze pod wiatr...
A. Osiecka
Kefir
Moderator - Książęcy Inkwizytor
*

Oszołom

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #16 : 12 lutego 2007, 22:37:44 »

Nagłówki na Onet.pl? To gratuluję źródła. Chyba w żadnym innym miejscu nagłówki nie mają mniej związku z treścią wiadomości. icon_smile

- Co robiłeś w czasie Drugiej Wojny Światowej?
- Cóż... przerzucałem szuflą łajno w Luizjanie.

edek
Rycerz
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #17 : 13 lutego 2007, 07:36:38 »

Też korzystam z onetu i zgadzam się z Tobą Kefir w pełni.
lauro
Hrabia
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #18 : 13 lutego 2007, 19:00:01 »

Chyba w żadnym innym miejscu nagłówki nie mają mniej związku z treścią wiadomości. icon_smile

Nagłówki internetowe nie są po to, by mieć związek z treścią, tylko po to, aby zainteresować. Polecam literaturę -> Leszek Olszański, Dziennikarstwo internetowe...

| województwo górnośląskie | flagi górnośląskie
_____________________________________________________________________________________________
Czajna Seczen
Redaktor - Minister
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #19 : 13 lutego 2007, 19:14:48 »

Nagłówki internetowe nie są po to, by mieć związek z treścią, tylko po to, aby zainteresować. Polecam literaturę -> Leszek Olszański, Dziennikarstwo internetowe...

Wiemy. Ale skoro ktoś czyta przede wszystkim nagłówki, to ile może się z nich dowiedzieć?

cowsleep
lauro
Hrabia
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #20 : 13 lutego 2007, 19:50:40 »

Wiemy. Ale skoro ktoś czyta przede wszystkim nagłówki, to ile może się z nich dowiedzieć?

Dużo. Z reguły mają one dużo treści, w większości są to rzeczowniki. W jakiej gazecie tytuł zaczyna się od formuły "Nazwa_miasta: " lub "Słowa_kluczowe_sprawy: " (np. "Łowcy skór: pierwsi skazani")? Bardzo rzadko spotyka się taką formę, bo niesie ona dużo treści, ale nie jest wpisana w polską tradycję dziennikarską. Po przejrzeniu 3/4 głównych tytułów wiem co się dzieje, oczywiście w ograniczonym zakresie. Te dolne z reguły to ciekawostki, które z definicji są enigmatyczne.

| województwo górnośląskie | flagi górnośląskie
_____________________________________________________________________________________________
Czajna Seczen
Redaktor - Minister
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #21 : 13 lutego 2007, 23:24:01 »

Ech. No ale właśnie było powiedziane, że nagłówki na onecie mają się nijak do zawartości artykułu, nie? To znaczy, że rzeczowniki w nich zawarte może i mogą zaciekawić, ale poza tym bywają nic nie warte.

cowsleep
Stach M. Głąbiński
*

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #22 : 23 lutego 2007, 18:14:51 »

Ponieważ bardzieja niż newsami interesuję się publicystyką, korzystam z witryn "Kiosk", "Money.pl", e-gospodarka. Uważam, że uzyskiwanie wiadomości z Internetu przewyższa pod każdym względem korzystanie z gazet. I mniej chodzi w tym o oszczędność gotówki, a bardziej o marnotrawstwo papieru i pracy ludzkiej, łatwość kopiowania, segregacji ważniejszych tekstów itp. Bardzo mi zależy na tym, by wzrastała ilość, jakość i dostępność informacji w sieci. Wydaje się, że podstawową trudność stanowi kwestia zdobywania funduszu, co widać choćby u Histmaga. Niestety, wygląda na to, że czytelnicy są mniej hojni niż np. amatorzy golizny. Należy dążyć do tego, by z jednej strony korzystający z usług sieciowych samorzutnie poczuwali się do płacenia, a z drugiej tworzyć sposoby umożliwiające dokonywanie tego. Ciekawe, choć moim zdaniem wymagające ulepszenia, są tu inicjatywy tygodników "Polityka" i "Tygodnik Powszechny".

Stach M. Głąbiński
Turaglar
Baronet
*

operator łoma

Nowa wiadomość
« Odpowiedz #23 : 04 marca 2007, 19:43:08 »

A co do nagłówków, mimo wszystko nagłówek sporo mówi, np. o czym jest dany tekst. I chodzi tu o baaardzo wstępną weryfikację z dziedziny (bardzo łatwo odróżnić nagłówek związany z polityką od jakiś wydarzeń gdzieś na drugim końcu świata itp.), ale często nawet dalej. Oczywiście, czasem jest to loteria, ale wtedy wystarczy spojrzenie na tekst. Mimo wszystko, onet aż taki zły znowu nie jest, żeby na nim psy wieszać jak na "liberalistach".

Zresztą, jak już powiedziałem, wystarczy 5 minut w radiu, żeby wiedzieć o co się dzieje, a jak napisałem, większość wiadomości na onecie to szum...

to by było tyle, chyba...

Bo chociaż nie ma/tam brzegu mojego,
śniegów i nieba, nieba zielonego,
noc mnie nie nuży, dzień się nie dłuży,
być wciąż w podróży, w drodze pod wiatr...
A. Osiecka
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Copyright © 2002-2008 by Magazyn Histmag | Polityka Prywatności
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.155 sekund z 20 zapytaniami.